Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Çalışma Hayatında Beslenme

12 Mart 2013 Salı::

Günümüzde yoğun iş temposu, ekonomik ve sosyal dalgalanmalarla birlikte stresin artması beslenme alışkanlıklarını ne yazık ki negatif etkiliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Stres bazı bireylerde iştahı artırırken bazılarında bunun tam tersi etki yapıyor. Aşırı yemek yeme ya da düzensiz yeme durumu metabolizmayı birçok yönden olumsuz etkileyerek ileriki dönemlerde obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, hipoglisemi gibi bazı hastalık risklerini yükseltir.

Şimdiye kadar birlikte çalıştığımız birçok kurumdaki analizlerimiz hep ortak noktalarda buluşuyor:

Düzensiz ve dengesiz beslenme
Sabah kahvaltısını düzenli olarak yapmamak
Öğle yemeklerinin ofis içinde veya ofis dışında tüketilmesi
Şirkette mutfak bulunması veya bulunmamasına bağlı olarak bireylerin öğle yemeklerini dışarıda veya iş yerlerinde tüketmesi
İş yerinde uzun süre oturan bireylerin yoğun olarak abur-cubur tüketmeleri, (çikolata, bisküviler, tatlılar vb)
Ofislerde yoğun olarak çay–kahve tüketimi
İşten çıkış saatlerine göre (trafiğe bağlı olarak) evine gidenlerin akşam yemeklerinin geç saatlerde tüketilmesi
Çalışan bayanların evlerine geç saatlerde gitmelerinden kaynaklanan akşam yemeği saatinin uzaması
Fiziksel aktivitenin nerdeyse hiç yapılmaması, bununla birlikte vücut metabolizmasının tembelleşmesi (düşmesi)
Gün içinde alınan yoğun kalorili besinlerin harcanamadığından dolayı vücutta yağ olarak depolanması
Çalışma hayatında bireysel beslenme ihtiyaçları, kişinin iş tarzı, yaş ve cinsiyet gibi faktörlere bağlıdır. Örneğin ofiste çalışan bir işadamıyla, ofis dışında çalışan bir kişinin ihtiyaçları farklıdır. Diğer bir taraftan, iş yoğunluğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Yöneticilerin yoğun toplantıları, sürekli iş seyahatleri ve düzensiz çalışma saatleri sonucunda dengesiz beslenme, hareketsizlik, yüksek stres sorunları kaçınılmaz hale geliyor. Ayrıca iş yemeklerinde tüketilen yiyecek seçimleri, alkol tüketim miktarı, akşam yemeklerinin geç saatlerde olması veya geç saatlere uzaması gibi etkenleri engellemek zor olabiliyor. Düşünsenize Gaziantep’e gitmişsiniz ve size bol yağlı kebap, oldukça iştah kabartıcı bir baklava sunulmuş. Herkes yerken, nasıl reddedebilirsiniz ki? İradeniz çok kuvvetli olsa bile ayıp olur endişesi ile yemek durumundasınız.

Önemli olan bu tip durumlarda ne kadar yemeniz gerektiği, masaya gelen yiyeceklerden hangilerini tercih etmeniz gerektiğini bilerek dengeyi korumaktır.

Çalışanlar için öneriler:
Gün içerisinde enerjimizi dengelemek için kısa ve sık aralıklarla beslenmek çok önemlidir!

Kahvaltı:

Bedeninizi ve zihninizi uyandırmak ve canlandırmak için kalktığınızda aç karnına yiyeceğiniz 2 kuru kayısı ve 2 yarım ceviz ile gün boyu tokluk hissedebilir ve enerjik olabilirsiniz.
Bundan 30 dakika sonra az yağlı peynir, tam buğday veya çavdar gibi ekmek türleri, zeytin, domates, salatalık, biber, maydanoz gibi seçeneklerin olduğu klasik bir kahvaltı veya taze & kuru meyveler ve az yağlı süt ile hazırlanmış müsli tüketerek güne zinde ve sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
Kırmızı ışıklar veya yoğun trafikte işyerinize gidebiliyor ve kahvaltıyla zaman kaybedemem diyorsanız; arabanızda veya çantanızda bulunduracağınız kuru meyveler, yoldan alabileceğiniz simit (ama yarım yarısını yemek şartıyla) veya evde hazırlayıp yanınıza alacağınız bir tost veya sandviç ile yolda da kahvaltı edebilirsiniz.
Öğlen yemeği:

Öğle yemeklerinizi seçerken pişirme yöntemlerine ve içeriklerine dikkat etmeli, kızartılmış, kavrulmuş, yağlı yemekler yerine ızgara, buğulama, fırınlama, yöntemleri ile hazırlanmış et, tavuk, balık yemeklerini tercih etmelisiniz.
Ayrıca bunların yanında kepekli ekmek, bulgur veya çorba gibi karbonhidrat içeriği daha dengeli olan besinleri, az yağlı salata, yoğurt veya ayran ile tüketebilirsiniz. Böylece, çoğu kişinim verimliliğinin düştüğü, rehavete kapıldıkları saatlerde siz daha enerjik ve daha verimli olabilirsiniz.
Ara öğünler

Ana öğünlerinizin ara öğünlerle desteklenmesi, metabolizma hızınızı arttırarak kilo vermenize yardımcı olacağı gibi, kan şekeri düzenini de sağlayarak daha çabuk doymanıza katkıda bulunur.
Ara öğünler için sağlıklı tercihler yapın. Bir porsiyon meyve, bir bardak süt ve yanında bir diyet kek; iki üç adet grissini, bir porsiyon yoğurt ya da ayran; yarım simit yanında krem veya beyaz peynir tüketebilirsiniz.
Akşam yemeği:

Öğlen ızgara et/balık/tavuk yediyseniz akşam sebze ağırlıklı beslenerek beslenmenizdeki sağlıklı dengeyi sağlayabilirsiniz.
Sebzenizin yanına yoğurt, ayran veya cacık tercih ederek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Bunların yanında kepekli ekmek, kepekli pilav, bulgur veya çorba gibi karbonhidrat içeriği kaliteli olan besinler de tüketebilirsiniz.
Başarılı bir iş hayatı için güçlü bir hafıza ve sürekli konsantrasyon çok önemlidir.

Güçlü bir hafıza ve sürekli konsantrasyon için yetersiz - dengesiz, tek tip beslenme (vejetaryen diyetler vb)’nin yanı sıra alkol, sigara, ve kafeinli ürünlerden uzak durun.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin hafızanız için çok önemli olduğunu biliyor musunuz?
- Yağsız veya az yağlı, süt ve az yağlı peynir veya 1 adet yumurtanın yer aldığı bir kahvaltı, zamanında tüketilen ana yemekler, her gün tüketilen meyve sebze, haftada 1-2 porsiyon kuru baklagil, protein kaynağı açısından et, tavuk ve balık ürünleri ayrıca pirinç, bulgur, tahıl ürünleri veya tam buğdaydan yapılmış ekmekler tüketin.
- Basit şeker ile yapılmış ürünlerden; çikolata, tatlı, börek, çöreklerden uzak durun. Bunların yerine, taze meyve ve meyve suları da tüketebilirsiniz.
- Yemeklerinizi buğulama, haşlama, ızgara yöntemlerini kullanarak pişirin.
- Fast - food besinler yerine ara öğünler şeklinde peynirli sandviç veya yoğurt - meyve alternatifleri oluşturabilirsiniz.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.